"Ik kom graag onder de mensen zolang ik me maar vlot kan verplaatsen..."

Hoe dikwijls hoor je deze uitspraak niet in jou omgeving en net die mobiliteit ontbreekt heel dikwijls bij oudere mensen en zeker bij personen met een beperking.

In het Molse dienstencentrum De Witte Mol worden de bewoners en hun begeleiders dagelijks geconfronteerd met de moeilijkheden die een beperkte mobiliteit met zich meebrengt. Vrij eenvoudige verplaatsingen worden zonder aangepast vervoer bijna onmogelijk: deelname aan lokale manifestaties, aan het culturele leven, familie bezoek en feesten, gaan supporteren bij sportwedstrijden een bezoek aan de tandarts of gaan winkelen... allemaal verplaatsingen die voor een rolstoelgebruiker niet evident zijn.

Ook de begeleiders worden steeds opnieuw geconfronteerd met de moeilijkheden van deze verplaatsingen. Het vraagt van hen heel wat inspanningen om verplaatsingen voor de bewoners telkens weer op een comfortabel en veilige manier te laten verlopen. Een verbetering van het werkcomfort van de begeleiders was dan ook een aandachtspunt.

De Witte Mol vond in Rotary Club Mol een partner om de vraag naar een verbeterde mobiliteit van haar bewoners te beantwoorden. Rotary Club Mol liet een wagen van het dienstencentrum ombouwen.

Een gespecialiseerde firma verlaagde achteraan de vloer van de wagen, bouwde een eenvoudig te bedienen oprijsysteem in en zorgde voor verankeringsmogelijkheden voor een rolstoel. Hierdoor kan de rolstoelgebruiker tijdens de rit op een veilige manier in de rolstoel blijven zitten. Waar vroeger dikwijls 2 begeleiders nodig waren voor dergelijke verplaatsingen, kan dankzij deze ombouw 1 begeleider op comfortabel manier een rolstoelgebruiker en nog 4 personen vervoeren.

Deze ombouw maakt dat verplaatsingen van rolstoelgebruikers nu heel wat eenvoudiger worden, dat families nu de mogelijkheid hebben om met hun rolstoel gebruikend familielid samen verplaatsingen te maken. Deze verbeterde mobiliteit komt ook de integratie van rolstoelgebruikers in de lokale gemeenschap ten goede.

Rotary Club Mol steunt al meer dan 40 jaar lokaal en wereldwijd diverse projecten voor mensen met een beperking, jeugd, cultuur en onderwijs, gezondheid en economisch ontwikkeling. Het netwerk-event "de Maatjes", dat dit jaar doorgaat op 5 juni in 't Kristallijn, is hiervoor de belangrijkste fundraising activiteit. Meer info op Facebook: Rotary Club Mol